Amerikaanse Pretzels

Pretzels, ze hangen vaak ietwat verscholen aan een houten rekje bij de kassa in het bergrestaurant. Maar als mijn ogen er eenmaal op vallen kan ik ze niet weerstaan. De grove zoutkorrels, de knoopvorm! Heerlijk na een dag skiën met een biertje erbij. Maar de Pretzel is ook heel eenvoudig zelf te maken.

PRETZEL: DE OORSPRONG
De Pretzel, ook wel Bretzel genoemd, komt oorspronkelijk uit Beieren waar hij nog altijd (letterlijk) als warme broodjes over de toonbank gaat. Bij de bierfeesten vindt de snack gretig aftrek en ook uit bergrestaurants is de snack niet meer weg te denken. Volgens een ander verhaal is de pretzel uitgevonden in Bad Urach, aan de rand van de Zwabische Alb. 500 jaar geleden woonde hier een hertog, die niet tevreden was met zijn bakker. Hij besloot de bakker nog één kans te geven en gaf hem de opdracht om een product te maken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. En zo bedacht de bakker de pretzel. Of dit echt gebeurt is? We zullen het nooit weten, maar gelukkig kunnen we wel van de pretzel genieten.

RECEPT TRADITIONELE PRETZEL (ONGEVEER 10 STUKS)
500 gram tarwemeel
2 tl suiker
2 tl gist
1 tl zout
300 ml lauw water
20 gr baksoda
zeezout
bloem


BEREIDING VAN DE PRETZEL
Doe 6el water en de suiker in een kom en los de suiker op. Voeg vervolgens de rest van het water, het meel, de gist, de baksoda en het zout toe. Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten, totdat het deeg stevig en soepel is. Laat het deeg op een koele plek zo’n 30 minuten rusten.

Bestuif een werkblad met wat meel en kneed het deeg kort. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Rol de 10 kleine deegbollen uit tot slierten van zo’n 40 centimeter lang.

Nou komt het leuke deel, de pretzels vouwen. Verwarm de oven ondertussen op 200 graden. Leg een sliert deeg horizontaal voor je neer. Vouw de punten van de sliert naar boven toe, zodat er een open cirkel ontstaat. Sla de uiteinden kruislings over elkaar heen óf haak de uiteinden om elkaar heen. Vouw de uiteinden van de slierten naar je toe, zodat ze op het ronde gedeelte van de pretzel vallen. Druk alles een beetje aan, zodat het goed blijft zitten. Als het goed is heeft de pretzel nu 3 even grote gaten. Bedek de Pretzels met een theedoek en laat ze nog eens 10 minuten rijzen. Bestrijk de pretzels met een geklutst ei en zeezout. Bak de pretzels in 12 minuten.